Ilmajoen koulussa turvattiin 1800 henkilön ruokailut uudenlaisella ekologisella tavalla

Koulujen yleisiä peruskorjaus-, remontti- ja laajennustarpeita havaitaan jatkuvasti. Opetus saattaa tällöin siirtyä muualle, kun koulusta joudutaan remontoimaan välttämättömän tarpeellisia tiloja. Koulujen väistökeittiöitä rakennettaessa ja purettaessa voidaan noudattaa hyvin monimuotoisesti kiertotaloutta ja ekologisesti kestävämpää toimintamallia.

Ilmajoella sijaitseva Jaakko Ilkan koulu hoitaa keittiöremontista ja -laajennuksesta johtuen ruoanvalmistuksensa Contyn moduulaarisen väistökeittiön avulla. Se rakennettiin eri käyttötarkoituksiin soveltuvista moduulikonteista resurssitehokkuus huomioiden. Keittiökontit ovat täysin uudelleenkäytettävissä myös seuraavaa kohdetta varten.

Väliaikaisista rakenteista syntyvää hukkaa ja jätettä pienennetään uusiokäytön ja ekologisesti kestävämmän kiertotalouden avulla:

“Modulaarisesti suunnitellut ja vuokralle tarjotut väistökeittiötilamme säästävät tuntuvasti energiaa myös ruokakuljetuksien suhteen. Ruoanvalmistus voidaan hoitaa toiveiden mukaan räätälöidyissä väistökeittiöissä alusta loppuun ja paikan päällä”, kertoo Conty/Mobiilikeittiö Group Oy:n toimitusjohtaja Janne Saarni.

Liikenteen päästöjen vähentymisestä saatu hyöty voidaan menettää, kun ruokaa kuljetetaan yhä pidempiä matkoja. 

Ilmajoen kunnan rakennuttajainsinööri Sari Saarisen mukaan projektin monimutkaisuuteen ja monitahoisuuteen nähden prosessin sujuvuus on ollut hyvällä tasolla: “Tarpeita vastaava kapasiteetti on saatu ja kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen. Tarpeemme väistökeittiön suhteen liittyvät toimintavarmuuteen. Se nivoutuu yhteen ekologisuuden kanssa niin, että ruoat saadaan luotettavien kumppanien avulla vietyä lähelle ketterästi. Jos väistökeittiö olisi rakennettu itse, niin rakennustarvikkeen elinkaari olisi jäänyt lyhyeksi ja ympäristö olisi kuormittunut huomattavasti enemmän.”

Ilmajoen kunnan ruokapalveluesimies Tuula Löppönen kertoo, että kontissa keittäminen, ruoan edelleen lähetys ja muut asiat lähtivät hyvin liikkeelle: “Siihen vaikutti paljon myös motivoitunut henkilökunta, joka oli valmis uudenlaiseen toimintaympäristöön ja tekemään töitä sen eteen, että kokonaisuus toimii.” 

Konttien uudelleenkäytettävyys tuntuu Löppösen mukaan mainiolta ajatukselta. Contyn ekologinen ja kustannustehokas ratkaisu poistaa huolet myös kuljetusten epäonnistumisista.

Edellinen
Edellinen

Innovatiivinen ja ekologinen keittiö kuin suoraan avaruudesta

Seuraava
Seuraava

Conty toteutti väistökeittiön Ilmajoelle